Compact living är en term som många är väl bekant med och där man maximerar den yta man har att jobba med. Detta gäller i synnerhet för personer som bor i mindre bostäder i större städer – och det var också med tanke på dessa som de smarta lösningarna inom compact living togs fram; men faktum är att denna trend även kan intressera husägare. Detta då det faktiskt är möjligt att bygga fristående byggnader på sin tomt och där dessa kan resas utan bygglov. Vi talar här om dels Friggeboden – som får byggas om maximalt 15 kvm och med en takhöjd på 3 meter – och om Attefallshuset – som får uppgår till hela 25 kvm och med en nockhöjd på fyra meter. inget bygglov för någon; men väl en anmälan till kommunen.
Det är viktigt att poängtera att det fortfarande finns regler att förhålla sig till om man ska bygga ett så kallat komplementhus. Grannarna exempelvis, de ska inte bli störda av din byggnad och här gäller ett godkännande från dessa om du planerar att bygga närmare än 4.5 meter ifrån din tomtgräns. Även i övrigt så tycker vi att du ska informera om dina planer – av den enkla anledningen att ni kommer att få en bättre grannsämja på så sätt. Även strandskydd och exempelvis brandskydd kommer med regler och vårt råd är att du ringer byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång. Det tar inte många minuter – men det kan bespara dig en hel del framtida besvär.
Med detta sagt – compact living var det vi talade om och om det ska vi fortsätta. För; hur inreder man egentligen en Friggebod och finns det några tips som vi kan bjuda på? Nyckelordet, enligt oss, är smart förvaring och gärna platsbyggda lösningar inom detta. Att försöka dra nytta av takhöjden är också en god idé (även om det är lättare vid Attefallshuset där den generösa nockhöjden inte sällan går att utnyttja i form av ett sovloft). En våningssäng – som ju ger yta även under – är ett bra tips på detta. Om man nu vill ha en säng i sin Friggebod; till skillnad från Attefallshuset så anses inte denna, mindre byggnad vara för året-runt-boende.
Vi tänkte rada upp några snabba tips kring inredningen och vi gör det enligt följande:
- Vita färger = större yta. Vitt har en förmåga att ge illusionen av ett större rum och det är något som verkligen passar i en friggebod. Matcha gärna med marina färger på gardiner, matta och på kuddar.
- Utnyttja övriga områden. Det som sker utanför är väl så viktigt som det du gör på insidan – rent inredningsmässigt – i en friggebod. En snygg stenläggning, några utemöbler och en välanpassad grill höjer hela upplevelsen och ger ett härligare intryck. Här är blommer och en kontakt med exempelvis en trädgårdsmästare heller ingen dum idé.
- Belysningen. Fokusera på att ha en tillfredsställande belysning i din friggebod. En lite mysigare, en för arbete och en allmän, försök att ha dessa i nivåer också. Men undvik det plottriga!
- Avhängning och förvaring. Som sagt; förvaringen är det viktigaste och att ha krokar, knoppar och skåp (gärna i form av exempelvis en bänk med plats under). Har du krokar på väggarna så kan det vara en god idé att skaffa klaffstolar och låta dessa hänga där då du inte använder dem.
- Mysfaktor: För att skapa det där lilla extra och få den mysfaktor som många eftersöker så är en snygg braskamin alltid gångbar och här behöver det inte handla om någon gigantisk sådan. En liten, nättare modell räcker.