Regler för att bygga en friggebod

Birgit Friggebos politiska gärning kommer förmodligen alltid att förknippas med två saker. Först har vi sången We Shall Overcome som får anses som den negativa delen. Ett klumpigt och otajmat sångval som skedde i samband med lasermannens härjningar i Stockholm på 90-talet. Detta å sido dock; hon har även en väldigt positivt sak efterlämnat till oss – detta i form av den så kallade friggeboden. Det var hon som tog bort bygglovet från denna byggnation och som därmed förenklade för villa- och husägare i Sverige. Måtten som gällde var från början 10 kvm – men idag så har man utökat dessa till 15 kvm.

Det om namnet; Friggebo blev Friggeboden och det vi ska titta närmare på här gäller hus man ska tänka vid en byggnation av en sådan. Att man inte behöver något bygglov innebär inte att det inte finns några regler. Vi drar dessa först innan vi fortsätter:

  • En friggebod får vara maximalt 15 kvm.
  • Höjden får maximalt nå tre meter.
  • Avståndet till tomtgränsen ska vara maximalt 4.5 meter. Med vissa undantag – pratar du med din granne och får ett godkännande så kan du bygga närmare än så.
  • Vad gäller? De flesta kommuner är ganska tydliga med information kring byggnationer av friggebodar och det rekommenderas att du ringer eller tittar på hemsidan i den kommun du bor i innan du sätter igång.
  • Utseendet? Som du märker så ställs det inga krav på hur din friggebod ser ut; här har du relativt fria tyglar – men en grundregel och något att förhålla dig till är att bygga den med målet att den ska smälta in i omgivningen. Både för din egen och dina grannars skull. Försök att bygga din friggebod i samma stil som ditt befintliga hus och försök att välja en färg i samma skala.

Bygga friggebod – steg för steg för en bra byggnation

Hur gör man då, hur bygger man en friggebod? Här måste vi först och främst fråga oss vad du ska använda din friggebod till och hur den ska se ut? Har du tänkt dig en friggebod för övernattning så krävs det isolering, stabilare och mer gediget grundarbete och ett bättre tak. Har du däremot tänkt dig en friggebod enbart i syfte att förvara saker i; verktyg, ved, maskiner – exempelvis på ditt lantställe; ja, då har du också råd med att vara lite mer ”slarvig” i din byggnation. Vi tänkte därför visa steg för steg hur du ska tänka – märk väl inte bygga – då du ska planera din friggebod och vad som är extra viktigt att ha i åtanke. Vi tar det, som det så vackert heter, från grunden och börjar med, just det, grunden.

  • Grund till en friggebod: små friggebodar som används för exempelvis förvaring kräver inte något större grundarbete. Där räcker det ofta med en grusad yta samt några naturstensblock. Observera dock: det måste vara alldeles plant då detta dels underlättar den fortsatta byggnationen, men även ger ett bättre resultat i slutändan. Som inom alla byggnationer så är grundarbetet väldigt avgörande. Större friggebodar kräver ofta lite mer grundarbete och många väljer här att säkerställa kvalitet genom att använda plintar. Ett bra val där dock denna regel gäller: Ju djupare du gräver, desto bättre är det. Gräv gärna hålet djupare – och större – än plinten, plana ut med sant och placera markisolering (lämpligen av cellplast) under. Det förhindrar frosten från att nå plintarna. Det går även att gjuta en grund för en större friggebod. Rekommenderas är att du tar professionell hjälp om du väljer den utvägen.
  • Golvbjälklaget: här rekommenderar vi att du isolerar oavsett vilken typ av friggebod du ska bygga. Det är nämligen svårt att göra så i efterhand och skulle du vilja ändra bodens karaktär i framtiden så är det bra om isoleringen finns där.
  • Fasaden: här handlar det om funktionalitet kontra estetik. Kort och gott, fasaden du väljer ska dels skydda mot regn, snö, vind och andra attacker från naturen och på samma gång vara estetisk tilltalande. Om det i dina ögon innebär liggande- eller stående brädfasad (eller någon annan typ av lösning) låter vi sin smak och din ekonomi avgöra. Men däremot så blandar vi gärna oss i isoleringen och här säger vi följande: fundera på om du – liksom vid ett bostadshus med träfasad – ska ventilera träfasaden med en luftspalt under brädorna. Fuktspärren å sin sida – den är det många som hoppar över då isoleringen vid en friggebod sällan blir lika tjock som fallet är vid ett vanligt hus.
  • Taket: samma sak gäller här som vid fasaden – funktion och estetik går hand i hand. Två lager takpapp brukar vara en lösning som gör det enklare att hålla sig inom de givna tre meter i höjd som finns inom regelverket för en friggebod. Vill du ha en snyggare lösning – som dock kostar mer pengar – så är shingel ett snyggt alternativ. Plåt är det vi rekommenderar dock och detta för att det är prisvärt, finns i många utföranden och där samtliga har lång livslängd.
  • Det lilla extra: den här punkten gäller allt från dörrar till fönster, till elektricitet och vatten och vidare till inredning. Fönster till en friggebod går ofta att hitta billigt på den begagnade marknaden. Dörrar likaså. Vatten och avlopp får du dra själv och utan fackman – det behöver du dock anmäla till Byggnadsnämnden.

 

El kräver inget tillstånd; men det får du definitivt inte dra på egen hand. Där måste det – utan undantag – anlitas en behörig elektriker. Inredningen överlåter vi till dig och din personliga smak samt i vilket syfte du bygger din friggebod. Men vi råder dig att lägga lite tid på placeringen. Det är exempelvis trevligt med lite kvällssol, i synnerhet om din bod har ett litet däck som du kan sitta på. Försök även att tänka på att väva in friggeboden i trädgården och genom detta skapa en liten oas.

Behöver du fler tips och råd kan du alltid vända dig till en byggfirma och fråga.